Op bezoek bij… Rives-Blanques | Languedoc

We gaan op bezoek bij de familie Panman, eigenaren van Chateau Rives-Blanques, dichtbij het Franse dorpje Cépie in de Languedoc. Dit gebied hoort bij de AOC Limoux. We ontmoeten eigenaresse Caryl in de wijngaard tussen de nog niet geoogste Chenin Blanc. Ze is een ‘étrangère’ in Frankrijk met haar half Nederlandse en half Engelse afkomst samen met haar man Jan van Nederlandse afkomst. Jaarlijks spreken we elkaar op de najaarsproeverij van Colaris te Weert, waar we lekker worden gemaakt met mooie wijnen, foto’s en verhalen! Hoe gaat het er nu daadwerkelijk aan toe op dit wijndomein? We komen eind september terecht in de alweer 15e oogst van de familie!

p1020537

Chateau Rives-Blanques ligt net buiten Limoux middenin de bossen. De wind vanuit de Pyreneëen geeft de druiven hun frisheid en zuren. De 22 hectare wijngaarden liggen perfect voor de zon en het uitzicht vanaf deze hellingen is subliem! Het terroir, bestaande uit klei, zand met zilt geeft verschillende karakters af aan de enkel witte wijnen die hier geproduceerd worden van de druiven Chardonnay, Chenin Blanc en Mauzac. Mauzac, hoor ik je denken? Deze lokale druif vind je enkel nog rondom de Limoux en is tevens toegestaan in een witte Bordeaux variant. Deze druif is zeer geschikt voor het maken van een mousserende wijn.

dsc07541

De oogsttijd valt in dit zuidelijk gedeelte van Frankrijk rond september, oktober. Dit treft! Elk jaar is anders en dat is nou precies wat er in het verlengde ligt van Caryl en Jan’s visie; “we maken mooie wijn van wat de natuur in dat jaar aan ons geeft”. Biodiversiteit speelt hierbij een grote rol. Als we samen met Caryl en haar honden door de wijngaard lopen zie je dat terug aan de ‘garrigue’; lage planten en grassen tussen de wijnranken door. Wat misschien onwillekeurig lijkt is het niet, elke struik of boom die door de wijnranken groeit, geeft bepaalde voedingstoffen aan de druiven. De herten & zwijnen hebben deze diversiteit ook ontdekt en snoepen stiekem van de druiven als er even niemand te bekennen is..

Caryl vertelt over de uitdagingen binnen het wijn maken. “Het klimaat is natuurlijk één ding, niks is zeker. Een goed ‘équipe’ verzamelen met kennis (sommige werken al meer dan 40 jaar op deze wijngaard!) is van levensbelang”. Zoon Jan Junior heeft zijn wijnkennis in Californië opgedaan en heeft daardoor nieuwe ideeën en experimenteert graag met manieren van aanplanten, snoeien en wijn maken. Met resultaat!

dsc07530

Tussendoor kijkt Caryl op de weersvoorspelling. Het komt er nu echt op aan de komende dagen. De oogst is vandaag tijdelijk stil gelegd in verband met het mooie weer; de druiven pikken graag nog even deze zon mee voor een nog mooiere rijpheid. Deze beslissingen zijn cruciaal voor het jaar 2016. De verwachtingen zijn dat dit een topjaar zal gaan worden. Nog niet té vroeg juichen, het mag bijvoorbeeld niet gaan regenen de komende dagen. Anders gaat het ‘équipe’ als een haas oogsten. Dag of nacht & zeker niet met de Franse slag!

De komende weken zal Caryl constant aan de sorteertafel te vinden zijn. “Elke tros druiven zal door mijn handen gaan om alleen de mooie trossen druiven te gebruiken”. Alle druiven die voor de AOC (Appellation d’Origine Controllée) wijnen worden gebruikt, moeten met de hand geplukt worden; dit werkt als een goede tweede controle. De druiven zullen in één van de 300 eikenhouten vaten gefermenteerd en gerijpt worden. Dit is uniek voor witte wijn.
Een gek idee eigenlijk dat als je enkel de weg oversteekt bij dit Domaine, dat je een compleet andere regelgeving hebt, omdat hier de AOC Malepère begint.

p1020566

Jan Panman laat ons naderhand een mooie selectie van Rives-Blanques proeven. De meeste wijnen zijn ons niet onbekend, maar hier met uitzicht op de wijngaard smaken ze ons weer bijzonder goed! We eindigen met een smaakbom; De ‘Lagremas d’Aur’. Deze laat oogst dessertwijn geeft letterlijk gouden tranen..

De wijnen van Rives-Blanques smaken blijkbaar ook erg goed op hoogte. De KLM schenkt regelmatig de ‘Occitania’ in de World Business Class, gemaakt van de lokale Mauzac druif. Al bijna 10 jaar is er een samenwerking en dit bevalt beide partijen erg goed. Passagiers zijn bijzonder nieuwsgierig naar waar ze de wijn kunnen bestellen; natuurlijk kan je de wijn in Nederland krijgen, maar een bezoek aan dit Domaine is natuurlijk nog veel bevredigender als je het mij vraagt! Zelf hebben Caryl en Jan hun eigen wijn onlangs mogen proeven aan boord bij KLM. “Kriebels!”.

Als we afscheid nemen stopt Jan me een fles ‘Occitania’ toe. Deze fles is deze vrijdag mijn Wine of the Week bij Casual WineDay! Neem een kijkje op Instagram (corknclever). De wijn is 100% gemaakt van de Mauzac druif met een subtiel boterig mondgevoel én hele mooie zuren. Heerlijk die spanning!

We houden het proeven van de Blanquette de Limoux (de oudste mousserende wijn in de wereld!) nog tegoed; in november zullen we elkaar weer ontmoeten bij de najaarsproeverij van Colaris (5 en 6 november open dagen). Tafel 1, ik verheug me nu al op een sprankelende opening!

Ciao, Leonie

dsc07548
Battonage (gisten roeren)
dsc07544

Clever Tasting
1. Crémant de Limoux
100% Chardonnay
2. Blanquette de Limoux
80% Mauzac, Chardonnay, Chenin Blanc
3. Cuvée Colaris
Chardonnay & Chenin Blanc
4. Occitania
100% Mauzac
5. Dédicace
100% Chenin Blanc
6. Odyssée
100% Chardonnay
7. Trilogie (het beste paard van stal!)
Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac
8. Le Limoux
Mengeling van de Occitanie, Dédicace & de Odysée (drie cépages)
9. Lagremas d’aur (landwijn; desserwijn)
Letterlijk gouden tranen. Late harvest (oktober/ november) Chenin Blanc & Mauzac.

Importeur in Nederland; Colaris (Weert) of regelmatig in de wijnselectie aan boord van de WBC bij KLM.

Bedankt Caryl en Jan Panman voor jullie openhartigheid & gastvrijheid!

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *