Spring op de Wyntram | Franschhoek en Paarl

Zo.. en dan word je plots gevraagd door je BWFF (‘Best Wine Friend Forever’) of je een keer een gastblog wilt schrijven, terwijl zij ruim 9 maanden droog moet staan (wegens een fantastische reden overigens) Ja, natuurlijk! Zo’n wijnkenner en wijnfanaat zoals Leonie ben ik niet. Een wijn vind ik vaak gewoon lekker (of niet.). Hierbij heb ik gelijk even de verwachtingen van deze blog gemanaged. Er staat een reis op de planning naar 1 van de meest gave wijnbestemmingen van de wereld! Juist. De Kaap in Zuid-Afrika. Die passie delen we. Klaar voor een wijnritje met de gezelligste gastblogger van Brabant?

Babylonstoren

Een aantal keren ben ik meegevlogen met stewardess Leo (ja, in dat blauwe pakske) naar een aantal prachtige bestemmingen, waarvan Kaapstad er zeker ééntje is die is blijven hangen. Ik moet eerlijk bekennen dat we toen niet al te veel van Kaapstad zelf hebben gezien, maar des te meer van de wijnlanden. And I loved it! Wat zijn de Afrikaners vriendelijke mensen, en.. niet onbelangrijk, wat produceren ze heerlijke wijnen op de meest prachtig gelegen wine estates.

Dit keer laat ik ‘mijn’ wijnkenner dus noodgedwongen thuis met een bolle buik en ga ik het zelf uitzoeken. Nouja, samen met Andrea, de vriendin met wie ik deze trip maak. We besluiten op aanraden van een Zuid-Afrikaan, op de wyntram rondom Franschhoek en Paarl te springen! Klinkt heerlijk én toeristisch, nietwaar? Voor ons is het zeker ook puur gemak: je hoeft zelf niet te rijden (besef je je even dat ze hier aan de linkerkant rijden!) én de keuze van wine estates is hierdoor gedeeltelijk gemaakt.. want serieus, door de hoeveelheid wine estates zie je door de druiven de wijngaard niet meer 😉

We nemen de ‘oranje’ tramlijn (Hup, Holland, hup) en deze brengt je in totaal langs 8 wine estates. We zullen er hiervan bij ongeveer 4 uitstappen om wijn te proeven. Of zoals Andrea het zo mooi zegt: “op de kop naar huus!”

Wyntram

Het trammetje zelf is al erg schattig! Met een lekker koel glaasje wit in onze handen gaat deze rit beginnen! De “white mischief” van Vrede & Lust smaakt naar meer; een blend van maar liefst 6 druiven (waarvan sauvignon blanc de meest dominante) is heerlijk fris en fruitig! We zijn beiden opslag fan.. Tip; ga zeker ook even heerlijk uitwaaien op het voorbalkonnetje van de tram!

Babylonstoren

Stop 1; Babylonstoren

Babylonstoren, een prachtig wine estate met bijzondere tuin in het wijngebied Paarl gelegen. Het is een mengelmoes van modern en boers, inclusief zelfs een geurlab!

We kiezen bij Babylonstoren voor de tasting van 6 wijnen; 3 wit, 1 rosé en 2 rood, waarbij het laatste glas rood, een 2017 shiraz, mij het beste bevalt. Een fluweelzachte wijn met tonen van zwarte bes, pruimen en kers welke 18 maanden op Frans eiken heeft gelegen. Yum!

Babylonstoren heeft op haar wijnetiket een pijp, bloem en een vogel afgebeeld. Het symboliseert de boer, de schitterende tuin rondom het estate en de natuur. Neem echt even de tijd voor een wandeling in deze tuin vol bijzondere bomen, planten, vruchten en bloemen. Achterin de tuin zit een kas (the greenhouse) verstopt.. op dit terrasje nog even een koffie met scones na doen?

Marlous neemt haar gastblog kei serieus!

Stop 2; Vrede & Lust

We vervolgen onze weg met de tram richting Vrede & Lust. Precies! Het estate van ons eerste glas wijn. We worden allerhartelijkst ontvangen op dit, wederom, prachtig gelegen estate en krijgen een plekje op het zonnige terras toegewezen met werkelijk een fantastisch uitzicht rondom de Simonsberg in Franschhoek! Can it get any better?

Omdat het een erg warme dag is in de Kaap, proeven we hier enkel de witte wijnen. Terwijl in Nederland de regen nog met bakken uit de lucht komt zetten, is hier de zomer in volle gang. Vandaar dat de oogst hier dus ook een half jaar eerder is dan in Europa. Deze is om ons heen gaande!

Of er ook een mousserende wijn in de tasting kan zitten? “natuurlijk, geen probleem nie”! (Met Afrikaans accent) Grappig is dat bijna elke wijn hier de naam van één van de winemakers’ dochters heeft. Zo proeven we de ‘Jess’, een rosé uit 2018, welke (helemaal in mijn straatje) te vergelijken valt met een Côte de Provence. Licht van kleur, fris, gewoon lekker!

Na ‘Jess’ komt ‘Sarah’, de bubbel mijn kant op. En ‘Sarah’ stelt niet teleur.. wat een heerlijk frisse prosecco. Het enige wat ontbreekt is een oestertje. Dan was mijn stukje paradijs op aarde echt compleet geweest!

Vrede & Lust

Vervolgens volgt de ‘Mischief’ (nogmaals). Dit is de ultieme test.. vinden we hem nog steeds het lekkerst? Het antwoord op de vraag is JA, JA, JA..! Deze wijn is zo fijn dat we het ‘proefglas’ (wat in Nederland overigens een volledig glas was geweest) volledig opslurpen.. want ja, we hoeven toch niet te rijden. Na de ‘Mischief’ volgt er nog een viognier (100%, wat vrij uniek schijnt te zijn), en ondanks dat ik normaliter niet van de viognier ben, smaakt deze me goed. Nieuwsgierigmakend in de neus en nog lekkerder over de tong met gedroogde abrikoos en perzik. wat een aangename verrassing!

Tot slot proeven we een riesling. Deze vinden we niet heel bijzonder. Helemaal happy, en een beetje tipsy, verlaten we Vrede & Lust. Hik.

Picknick Alléé Bleue

Stop 3; Alléé Bleue

De maag wil ondertussen ook wat en gelukkig is het last-minute gelukt om een picknick te boeken bij Alléé Bleue te Franschhoek. (Tip!) Er liggen twee kleedjes met kussens voor ons uitgespreid in de tuin, naas een tas vol lekkers.. met een glas Allée Bleue’s sauvignon Blanc. Ook deze wijn stelt niet teleur, maar ja, in zo’n setting met fantastisch eten, is dat überhaupt mogelijk? Je ligt hier gemakkelijk twee uurtjes heerlijk te relaxen met een muziekje op de achtergrond. Wat is het leven toch goed..

Entree Boschendal

Stop 4; Boschendal

Rond half 5 sprinten we naar de wyntram, want we willen nog een laatste stop maken bij Boschendal! Iedereen wel bekend en mateloos populair, dus dit willen we dan zelf ook wel eens zien. Het moet gezegd worden; Boschendal ligt er prachtig bij met een strak gazon en is daarnaast het oudste en grootste estate in Zuid-Afrika. Of was dit nou Groot Constantia? De wijn heeft mijn geheugen een beetje vertroebeld. Met een cola light genieten we even na op het mooie terras.

Wederom kan ik niet anders concluderen dan dat Zuid-Afrika mijn favoriete wijnland is én blijft.

Oh, en het mysterie van de lege wijnfles op instagram? Tja, die was gewoon.. op. Da hedde welles.

Baie dankie, Marlous

Clever info

De beste reistijd voor de Kaap is van oktober t/m april. Toch heeft de Kaapse winter ook zijn charme. Wat denk je van een wineflight bij de openhaard? De temperatuur zakt amper onder de 10 graden. De tip is hoe dan ook in elk seizoen; laagjes kleding dragen door de verschillen in temperatuur per dag en per (wijn)gebied.

De wyntram vertrekt elke 40 minuten. De eerste tram rijdt om 10:00 ’s ochtends, met verschillende routes door de wijnlanden van Paarl en Franschhoek van wijnboerderij naar wijnboerderij. Het is een hop-on, hop-off principe. Voor kaartjes kun je terecht in het oude centrum van Franschhoek aan de Huguenot Road.

Dagelijks rechtstreeks vliegen met de blauwe zwaan? Misschien ontmoet je stewardess Leo dan wel op je vlucht (vanaf het najaar)!

De wijnen van Vrede & Lust, onze favoriet, zijn moeilijk buiten Zuid Afrika te verkrijgen. Des te meer reden om dit zelf in Zuid Afrika te gaan ontdekken! (Wel in België)

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *