Wijnplantage Curaçao | deel 1

IMAG1022

Lekker lui in je strandstoel, kijkend over de azuurblauwe zee met een steeldrum op de achtergrond en een glas Curaçaose wijn in de hand, Eh… Geen Piña Colada, Blue Curaçao of een flesje Amstel Bright? Nee, Curaçaose wijn. Ik kon mijn oren ook niet geloven toen ik het hoorde. Wijn verbouwen met een tropisch Savanne klimaat is nogal een grote uitdaging. Mijn gedachten; krijg je een wijn met overrijpe tonen en een hoog alcoholpercentage? Is de bodem zout door het zeewater waardoor je een ziltig karakter in de wijn proeft? Hier wil ik meer van weten en ga op mijn volgende Curaçao stop met vrienden langs deze nieuwe wijngaard om dit met eigen ogen te zien.

IMAG1026

Gevestigd in het schitterend gerenoveerde Hato Landhuis naast Hato airport schuilt sinds 2014 de Curaçao Winery inclusief bed & breakfast. Ooit graasde hier vee op de vruchtbare grond van de grootste plantage van Curaçao. Het traditionele gele landhuis heeft een toegankelijke sfeer met vandaag de luiken half open, waardoor het lekker doorwaait. Je kan zowel binnen als buiten op de veranda plaatsnemen voor een proeverij met uitzicht op de zee én op de wijngaard.

IMAG1033

Wat vroeger ‘kunuku’ was, een landelijke  wildernis vol met de doornige wabi struik, bestaat nu uit rijen druivenstokken van verschillende soorten. Welke druiven het meest geschikt zijn voor dit klimaat? Het is allemaal nog één groot experiment. We zien bordjes hangen met onder andere Tempranillo, Pinotin en Cabernet Sauvignon, samen met de meest onbekende codenamen om in totaal op wel 10 verschillende druivenrassen te komen.

“Waar je in de Bordeaux gemiddeld 5 à 6 maanden nodig hebt tot je kan oogsten, is dat hier een kleine 4 maanden”. We lopen in de wijngaard Michel tegen het lijf, een vriend van de eigenaren. Hij vertelt met een Twents accent dat ze gebruik kunnen maken van een natuurlijke bron voor zoet water; de Hato Caves. Mijn verwachting van arme droge grond met een ziltig karakter van de zee blijkt op dit stuk van het eiland juist het tegenovergestelde te zijn. Het terroir is onder andere diabaas, een mineraal met een harde bodem. Een stukje verderop ligt zelfs een kleiachtige bodem.

IMAG1037

Omdat er weinig ziekten in de wijngaard lijken te ontstaan wordt er bijna biologisch gewerkt. De wind en warmte zorgen ervoor dat er weinig gesproeid hoeft te worden. De grootste bedreigingen zijn eigenlijk tropische stormen en de Iguana. Een leguaan is helaas dol op druiven.

Michel vertelt dat de eerste oogst Sauvignon Blanc al binnen is. Dit is veel eerder dan verwacht. Deze druiven zijn tijdelijk naar een vriezeropslag gebracht om uiteindelijk naar de roestvrijstalen tanks te verhuizen om te fermenteren. De één na de andere druif zal de komende tijd zijn rijpheid bereiken. Hierbij wordt gekeken naar de balans in rijpheid van de schillen en het suikergehalte van de druiven.

Volgend jaar voorjaar dus allemaal een vakantie boeken naar Curaçao om een eerste fles Antilliaanse wijn te proeven. Ik voel een proefnotitie aankomen voor deel 2. Wat helemaal toepasselijk is voor dit eiland; het wijnhuis heeft zelfs een eigen happy hour, bon salud!

Ciao, Leonie

Clever Facts

Landgoed Hato is sinds vorig jaar door wijnmakers Ilse en Roelof van wijngaard Hof van Twente in gebruik genomen om deze uitdaging aan te gaan. Ilse & Roelof zijn 15 jaar geleden begonnen met wijnbouw in Nederland. De nieuwe winery op Curaçao wordt door middel van crowdfunding gestart. Deelgenoot worden kan met het kopen van een certificaat. Wil je het landhuis bezoeken voor een rondleiding of proeverij? Kijk voor meer info http://www.curacaowine.com/.

Deel dit bericht hieronder op Facebook, Twitter, LinkedIn of what’s app.

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

    1. Bedankt Harrie!
      Proeven gaat over een paar maanden. Ik zal zeker een proefnotitie schrijven als het zover is. Irrigatie gaat inderdaad via een drip system. De wetgeving maken ze in principe zelf.
      Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *